Tablets en mobiele telefoons spelen een steeds grotere rol. Steeds meer gebeurt digitaal en dat is niet voor iedereen gemakkelijk. In de Coronatijd hebben we veel profijt gehad van alles wat digitaal kan. Digitaal contact is Coronaproof en een goed alternatief. Beeldbellen kan de eenzaamheid verlichten. Ook het bedrijfsleven kon dankzij de digitale mogelijkheden doorwerken.

Het gebruiken van tablets en mobiele telefoons (smartphones) kan lastig zijn. Omdat het nieuw is en je niet alles kunt onthouden, maar ook omdat de inrichting van een tablet of telefoon vaak niet stabiel is. Ook heeft elke leverancier en instantie zijn eigen werkwijze. Dat maakt het soms lastig om iets voor elkaar te krijgen. We hebben nu eenmaal allemaal onze eigen logica die bepaalt waar je iets kan vinden en dat is soms waar je het niet verwacht.

Onze tabletcoach

Mijn naam is Ingrid Tolenaar en ik ben beschikbaar als tablet coach. Ik wil u graag helpen om plezier te hebben in het gebruik van tablet en telefoon. Denk bijvoorbeeld aan beeldbellen (skype, whatsapp), lezen van e-books of luisterboeken, zoeken op internet. Of om de stap zetten naar ondersteuning bij de overheidsdiensten in de bibliotheek.

Als u vragen heeft kunt u contact met me opnemen. Ik probeer u zo goed mogelijk te helpen. Dat kan telefonisch of in het kerkzaaltje en als dat niet lukt in een persoonlijk bezoek. U kunt mailen naar gridt@live.nl of bellen naar 06 18 37 89 91. Het is fijn dat ik inmiddels KBO-leden heb kunnen helpen.

Informatie

Er zijn veel initiatieven vanuit de overheid en de gemeente om mensen te helpen in de digitale wereld. En er zijn anderen, zoals SeniorWeb, die hulp aanbieden. Daar kunnen we goed gebruik van maken. Hieronder vind je daarover nog wat handige informatie.

De Bibliotheek helpt

De bibliotheken bieden inloopuren voor vragen over je mobiele telefoon, smartphone, laptop, tablet, e-reader of het internet. Dat is opgezet in samenwerking met Kijk op Welzijn en wordt uitgevoerd door een vast team van vrijwilligers. U kunt gewoon binnen lopen en hoeft geen lid te zijn. U kunt hier terecht met vragen als:

 • hoe werkt mijn laptop/ telefoon/tablet?
 • storingen
 • hoe zet ik een app/ DigiD/ zorgverzekering etc. op mijn telefoon?

Op de website van de bibliotheken kunt u vinden wanneer je waar terecht kunt. Dat kan elke week in Barendrecht, zowel in Carnisselande (dinsdagmiddag) als in Het Kruispunt (woensdagmorgen). Zie voor de precieze tijden en actuele informatie op Digitaal inloopspreekuur (debibliotheekaanzet.nl).

De bibliotheek heeft daarnaast een inloopuur Informatie Digitale Overheid (IDO) waar je terecht kunt met vragen over digitale diensten van de gemeente, zorgverzekering, de belastingdienst. Ze hebben allemaal websites waarop je aanvragen en andere online formulieren moet invullen. Hiervoor is een specifieke medewerker van de bibliotheek beschikbaar. Je kunt hier terecht met vragen over

 • DigiD
 • belastingen en toeslagen
 • zorg
 • werk of uitkering
 • rijbewijs
 • AOW aanvragen
 • verkeersboetes betalen
 • inburgering
 • corona (booster)prik.

In Carnisselande is het inloopuur op dinsdagmorgen en in Het Kruispunt op dinsdagmiddag. Ook dit is gratis en je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn. Zie voor de precieze tijden en actuele informatie op De bieb helpt! (debibliotheekaanzet.nl).

Verder biedt de bibliotheek in Barendrecht meerdaagse gratis cursussen Klik & Tik, die helpen om vaardig te worden met de computer en internet. Dit vind je op Klik en Tik (debibliotheekaanzet.nl).

Seniorweb is al ruim 25 jaar actief

SeniorWeb is een landelijke vereniging met 150.000 leden, 450 leslocaties en 2.800 vrijwilligers. SeniorWeb is sinds 1996 actief met als doel de digitale wereld begrijpelijk te maken, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer en internet kan ervaren.

Of u nu uw digitale vaardigheden wilt ontwikkelen, op zoek bent naar praktische oplossingen of naar achtergrondinformatie: SeniorWeb helpt u verder. Bijvoorbeeld over onderwerpen als Windows, tablets en smartphones, WhatsApp, veilig internetten en meer. Er staat enorm veel informatie op de website SeniorWeb.  U kunt zich ook gratis aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief via De SeniorWeb Nieuwsbrieven, die is zeker interessant.

Digitale veiligheid

Er is veel aandacht voor internetveiligheid. Het is goed dat we weten of welke manieren er misbruik gemaakt kan worden in de digitale wereld. Kennis maakt ons sterker.

Maar aan de andere kant schrikken de verhalen over misbruik, mensen af. Dat is jammer, want er is veel te beleven op internet zonder dat het meteen gevaarlijk wordt. Met een telefoon of tablet in de buurt heb je van alles voor handen: een encyclopedie, kranten, tijdschriften, boeken, brieven, muziek, landkaarten, foto’s, ga maar door. En vaak ook nog gratis of tegen een geringe bijdrage.

De website veiliginternetten.nl geeft veel goed toegankelijke informatie. De site is een gezamenlijk initiatief van o.a. het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er worden vijf acties benoemd waarmee u zorgt dat uw online basisveiligheid op orde is. De volgende acties worden op de site toegelicht.

 • Zorg voor veilige wachtwoorden
 • Doe je updates
 • Gebruik een virus scan
 • Maak regelmatig een back-up
 • en altijd; Eerst checken dan klikken.

Handige presentaties

In september 2022 was er een bijeenkomst over digitale veiligheid, georganiseerd door KBO/PCOB samen met Deloitte. Er werd ingegaan op de meest voorkomende bedreigingen, hoe u veilig kunt internetten en uw privacy beschermen. Aan het eind van de presentatie staan veel voorbeelden, waarmee u kunt oefenen in het herkennen van echte en nep berichten. U vindt de presentatie die werd gebruikt hier: 2022-09 Digitale Veiligheid presentatie KBO-PCOB

In maart 2022 organiseerde KBO/PCOB een online bijeenkomst over privacy-instellingen.  Er werd informatie gegeven over o.a. het veilig instellen van uw computer, zodat niet iedereen alles ziet, en ook hoe u veilig op sociale media kunt rondkijken. De presentatie die ter ondersteuning werd gebruikt, bevat handige links, bijvoorbeeld naar informatie over het instellen van uw privacy op Facebook en Twitter. U vindt de presentatie hier:

2022 07 27 Digitale Veiligheid Privacy instellingen

In april 2022 was er weer een online bijeenkomst, deze keer over digitale veiligheid. Het ging over digitale weerbaarheid, hoe u veilig gebruik kunt maken van het internet en hoe u zich kunt weren tegen digitale gevaren. De bijeenkomst was erg leerzaam. Er was veel aandacht voor de vragen van de deelnemers. Er werd een presentatie gebruikt met veel links en tips. Die presentatie vindt u hier:

2022 07 29 Digitale Weerbaarheid

Zelf oefenen en ontdekken

Als je zelf wilt oefenen met internet, dan kan dat op de website van Oefenen.nl: Computer en internet | Oefenen.nl. Dat kan thuis op je eigen tablet of PC, maar ook in de bibliotheek.

Voor een makkelijke uitleg van moeilijke dingen kun je terecht bij Steffie: Steffie helpt je verder! – Computeren. Steffie legt uit hoe je kunt videobellen, hoe je een mobieltje gebruikt, hoe je kunt internetten, werken met je DigiD en meer.

Speerpunt van KBO-PCOB

KBO-PCOB is van mening dat senioren te allen tijde moeten kunnen participeren in de digitale samenleving. Op de website wordt aandacht besteed aan o.a. de blauwe envelop en toepassingen in de gezondheidszorg. De website vind u op Digitalisering – KBO-PCOB.

KBO/PCOB heeft een beknopt digitaal magazine gemaakt over Internetveiligheid. Het geeft o.a. toelichting op vier belangrijke tips:

 • Een bericht is vaak nep als er urgentie in zit
 • Doe geen bankzaken in openbare ruimtes
 • Vul alleen de noodzakelijke gegevens in
 • Update uw beveiligingsprogramma regelmatig.

U vindt het magazine op KBO-PCOB Magazine.