Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag? Dan moet u medisch gekeurd worden wanneer u een nieuw rijbewijs wilt aanvragen. Deze keuring is verplicht. Hieronder staat een beknopt overzicht van wat u moet doen en wat het kost. Wilt u een uitgebreide toelichting, ga dan naar de pagina van de landelijke KBO-PCOB. U komt daar als op de volgende link klikt: https://www.kbo-pcob.nl/rijbewijskeuring/

Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten. De wachttijden bij CBR zijn lang, begin daarom 5 maanden voor deze einddatum.

Stap 1: Gezondheidsverklaring

De procedure begint met het aanvragen van een gezondheidsverklaring. Dit kunt u doen door:

  • In te loggen op Mijn CBR met uw DigiD (SMS controle of App controle)
  • de gemeente of het CBR te bellen en om een papieren versie te vragen

U krijgt hierna een verslag van het CBR dat de keuringsarts moet invullen. Hierna kunt u naar stap 2.

Stap 2: Rijbewijskeuring

Maak een afspraak voor een rijbewijskeuring bij Regelzorg. Dat kan via website www.regelzorg.nl of tijdens kantooruren telefonisch: 088 23 23 300. In onze nieuwsbrief staat wanneer de keuringsarts in Barendrecht medische keuringen verricht.

De kosten (in 2022) zijn voor automobilisten van 75 jaar en ouder 55 Euro. En voor automobilisten tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E bedragen de kosten 70 Euro.

Stap 3: Beoordeling

Het CBR beoordeelt alle informatie. U ontvangt bericht van het CBR over uw Gezondheidsverklaring.

Bent u het niet eens met een besluit van het CBR? Dan kunt u een herkeuring aanvragen of bezwaar maken. Kijk op www.cbr.nl of bel met CBR: 088-227 77 00.

Zorgverzekering?

Rijbewijskeuringen zitten niet in het basispakket en worden dus niet standaard voor iedereen vergoed. U krijgt alleen een vergoeding als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten die de keuring dekt. Meer informatie over een eventuele vergoeding vindt u in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering.

Als u verzekerd bent bij Zilveren Kruis en u heeft het aanvullend KBO-PCOB pakket gekozen, dan krijgt u een vergoeding van € 35 (2022) voor een verplichte rijbewijskeuring.

Begin op tijd!

De beoordeling van uw Gezondheidsverklaring kan lang duren. Het CBR adviseert daarom vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt een Gezondheidsverklaring in te vullen. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan luidt het advies om vijf maanden van tevoren al te beginnen.