Zaanse Schans cruise 17-5-2023

Woensdag 17 mei was het vertrek met een gezelschap van 47 personen vanaf het J.F. Kennedyplein wat vroeger dan normaal. Het was een mooie zonnige dag. Op de heenweg reed de bus eerst nog even door Amsterdam om naar nieuwbouw te kijken. Ook leuk. Goed te zien dat zoveel mensen in Amsterdam willen wonen.

Aangekomen in de Zaanse Schans was er als gebruikelijk koffie met gebak. Daarna een wandeling langs de verschillende molens. Een mooi gezicht. In de 17e eeuw moeten er tientallen hebben gestaan. Hoewel het er nu minder zijn, is het nog steeds een heel fraai gezicht. Aan de overzijde van het water ook in stijl oude houten huizen. Niet te vergeten: in de Zaanse Schans is veel historie te proeven. Van oude ambachten tot het winkeltje van Albert Heijn.

Na de lunch in de Zaanse Schans ging de tocht met de boot naar Amsterdam. Dan trekt de geschiedenis op een aardige manier aan je voorbij. In Zaanstad wisselt de bebouwing van oude fabrieksgebouwen, o.a. van Verkade, tot moderne appartementen gebouwen. Het is mooi wonen aan het water. Via het Noordzee kanaal voerde de tocht naar Amsterdam. Mooi te zien dat er ook wordt gewerkt. Mooie gebouwen overigens langs het IJ. Van de oude Shell toren tot het nieuwe gebouw van justitie.

Tenslotte met de bus terug naar Leidschendam. Boeiend te zien dat veel mensen zich laten verleiden om dagelijks in de file te staan. Maar het is toch weer gelukt: op tijd terug in Leidschendam.